Poznate “medvedka”?

V bistvu se reče vaji “medvedja hoja”, saj res spominja na gibanje medveda. Kot otrok smo znali to premikanje prav vsi.

Medvedja hoja je eden iz med načinov, s katerim lahko premagamo nižje ovire na progi. Na kakšen način gremo še lahko skozi? Preberi v nadaljevanju.

Medvedja hoja: postavimo se na vse štiri (kolena in dlani) tako, da so dlani pod rameni in kolena pod boki. Kolena nato dvignemo rahlo od tal in z premikom leve roke in desne noge naprej začnemo s plazenjem. Plazenje lahko izvajamo z nasprotno roko in noga lahko pa tudi z isto roko in isto nogo.

Puzanje: uležemo se na trebuh z glavo dvignjeno gor tako, da imamo pogled usmerjen v smer plazenja. Levo roko rahlo pokrčimo naprej, z dlanjo obrnjeno v tla, desna pa je pokrčena ob telesu. Nogi sta postavljeni nasprotno rokama in sicer desna noga je pokrčena vstran ob telesu, leva pa iztegnjena nazaj. S premikom desne roke in leve noge naprej začnemo s plazenjem. Pazimo, da ohranjamo nizek položaj trupa in bokov, nogi pa krčimo vstran.

 

Low alligator crawl: uležemo se na trebuh, z rokami in komolci ob telesu, dlani so na tleh v višini prsi. Pogled je usmerjen v smeri plazenja in noge so iztegnjene. Rahlo se dvignemo na dlani in prste nog tako, da je to edini kontakt s tlemi. S premikom nasprotne noge in nasprotne noge se premikamo naprej in ohranjamo nizek položaj telesa. Pazimo, da so premiki v rokah majhni (kratki) in noge ves čas iztegnjene, premik je le v gležnju. Ker je to plazenje najzahtevnejše izmed naštetih, ga uporabljamo le, če smo dovolj močni in ko imamo omejeno višino, da ne moremo uporabljati drugih plazenj.

Kotaljenje na boku: Uležemo se na bok, z rokami tesno ob telesu in sklenjenimi nogami. Z rotacijo v trupu začnemo s kotaljenjem tako, da prehajamo iz enega boka na drug.

Poglej si vse oblike v videu in preizkusi, kako ti gredo.

 

POGLEJ VIDEO