“Monkey bars” je ovira na progi, katere se je nekateri ustrašijo, drugi pa z lahkoto opravijo z njo. Katere so tehnike za lažje premagovanje in kako si predhodno pomagati ter se pripraviti na to oviro?

Kako se izvede monkey bars?

Soročno se primemo droga v širini ramen. Iz visečega položaja zagugamo telo naprej in se z eno roko primemo naslednjega. Če imamo težave z oprijemom in stabilizacijo trupa se tu lahko ustavimo. Preden naredimo naslednji preprijem. stisnemo trup. popravimo oprijem in nadaljujemo. Če z oprijemom in nihanjem telesa levo/desno ni težav lahko nadaljujemo gib z izkoriščanjem momenta iz prejšnjega preprijema in nadaljujemo vajo.

V kolikor hodimo v telovadnice ali imamo doma kakšen drog, se lahko na monkey bars ustrezno pripravimo. Kako? Trener Uroš priporoča “negativ pullup”.

 

Kako se izvede “negativ pullup”?

Pod drog, na katerega se nameravamo dvigovati oziroma spuščati, podstavimo rekvizit, ki vam bo omogočal, da dosežemo višino, kjer bo brada presegala višino droga. Stoječ na rekvizitu soročno primemo drog z brado nad njem in komolci usmerjenimi vstran. S tega položaja preidemo v veso, da nimamo več stika z rekvizitom in se počasi spuščamo dol, dokler ne dosežemo popolnega iztega v komolcu. Pazimo, da izvajamo gib čim počasneje.

V videu si lahko pogledate izvedbo monkey barsa in negativ pullup.

Uspešen trening!

POGLEJ VIDEO