Ali dnevno popiješ dovolj tekočine?
Vsi dobro vemo, da je voda nujno potrebna za življenje. Sploh v vročih in vlažnih pogojih se hitro zgodi, da organizmu ne zagotovimo dovolj tekočine. Pri mlajših otrocih in starostnikih lahko zaradi nezadostnega vnosa tekočin hitro nastopi dehidracija. Celo do izgube zavesti lahko pripelje. Športniki pa morajo zadostni hidraciji posvetiti večjo pozornost. Vzdrževanje telesne hidracije med telesno aktivnostjo spada med najpomembnejše dejavnike, ki vplivajo na samo izvedbo telesne aktivnosti in športniku omogočajo, da dobro trenira.

Kakšen pomen ima voda v človeškem organizmu?
Voda ima v človeškem organizmu izredno pomembno vlogo. V njej in z njeno pomočjo potekajo vse kemične reakcije in fiziološke funkcije organizma. Predstavlja 60-70% teže telesa. Nahaja se v celicah (40%) ter zunaj celic (20%). V mišicah je zastopana v večji količini, kot denimo v maščobnem tkivu ali kosteh. Je glavna komponenta krvi. Ima tudi zaščitno funkcijo v telesu ter je izredno pomembna pri uravnavanju telesne temperature.

Koliko tekočine potrebuje naše telo?
Organizem ob dobri preskrbljenosti dnevno izloči okoli 2700 ml vode. Glavnina vode zapusti naše telo preko ledvic z urinom (1500 ml), preko kože s potenjem jo izgubimo okoli 1000 ml in približno 200 ml z blatom. Dnevno potrebujemo med 2000 ml in 2500 ml tekočine, da bi vzdrževali dnevno bilanco vode. S hrano jo povprečno vnesemo vsak dan 1000 ml, pri metabolizmu nastane dodatnih 250 ml vode, preostanek 1500 – 2000 ml pa jo moramo dnevno v telo vnesti s tekočino v obliki pijače. Najboljša je pitna voda.

Ali piješ šele ko si žejen?
Velika večina nas pije šele, ko začuti žejo, saj nas z njo organizem opozarja na pomanjkanje vode v našem telesu. Piti, ko začutimo žejo pomeni, da je organizmu že narejeno nekaj škode, organizmu že primanjkuje tekočine, zato se moramo navaditi piti redno. Redno nadomeščanje tekočine pomeni, da pijemo preden nas naše telo opozori, da mu primanjkuje vode.

Kdaj in koliko spiti?
Velikokrat pa se ne zavedamo, kaj pomeni redno popiti dovolj tekočine, še manj kateri napitki so primerni za nadomeščanje tekočine. Pomembno je, da pijemo enakomerno preko dneva, vsako uro popijmo 100 – 150 ml tekočine. Opazili boste, da vam ne bo potrebno nič večkrat na stranišče zato ker redno pijete. Veliko ljudi, predvsem starostniki pijejo malo, zato ker morajo kar naprej hoditi na stranišče. Seveda se nam zdi, da smo ves čas na stranišču, če spijemo pol litra naenkrat in potem dve tri ure nič in nato ponovimo vajo. Takšno nalivanje nima učinka, ker velik del tekočine preprosto zapusti naše telo. Pijemo počasi 100 ml vsako uro zato, ker s potenjem toliko tekočine vsako uro tudi izgubimo.

Kaj piti?
Poleg navadne vode priporočam za nadomeščanje tekočine negazirane mineralne vode ali nesladkane zeliščne čaje (metin čaj, zeleni čaj). Med športno aktivnostjo ob povečanem potenju pa v poletnih mesecih priporočam izotonične z minerali obogatene pijače.
Prihaja poletje in pravilo vročih dni je, da poskrbimo, da bomo popili dovolj tekočine. V vročih poletnih dneh potrebuje odrasel človek najmanj 2 litra tekočine dnevno, če je potenja več pa 2,5-3 litre.

Eva Prebil
eva.prebil@gmail.com