Človekovo telo mora biti ves čas oskrbovano z ustrezno količino energije, katere vir so hranila v prehrani.

Prehrana je izredno pomembna za nemoteno učinkovito rast, delovanje in obnavljanje organizma ter zagotavljanje dobrega zdravja. Pravilna prehrana je zdrava, uravnotežena hrana, bogata z energijo in hranili.

Celodnevno prehrano sestavlja pet obrokov in sicer trije glavni obroki in dve vmesni malici, ki so časovno enakomerno porazdeljeni. Izpuščanje obrokov lahko vodi v prenajedanje, posledično v naraščanje telesne mase in debelost, zato obrokov ne izpuščamo.

Primerna hranilna sestava obrokov:
OGLJIKOVI HIDRATI 50 – 60 %
BELJAKOVINE 15 – 20 %
MAŠČOBE 25 – 30 %

Obroki morajo vsebovati ogljikove hidrate, beljakovine in maščobe v ugodnem razmerju. S preprostim načinom razporejanja jedi na krožniku, lahko dosežemo sestavo zdravega krožnika.

Krožnik je uravnotežen, kadar priloga pokriva 2/5, zelenjavna prikuha prav tako 2/5 in mesna jed 1/5 krožnika. Poleg tega pa h glavni jedi sodi še velika skodelica solate (dvojna gostilniška porcija). Če glavna jed sestoji le iz dveh jedi, ogljikovo hidratne in mesne, naj ogljikovo hidratna pokriva polovico krožnika, mesna pa četrtino. K takemu glavnemu obroku sodita poleg velike porcije solate še zelenjavna juha ali sadje. Sadje naj bo tudi sestavni del zajtrka in malic.

Priporočena količina iz posameznih skupin živil je različna od vsakega posameznika, glede na njegove celodnevne energijske potrebe. Pri nekomu, ki ima večje energijske potrebe, bodo kupčki hrane večji, vendar v enakem razmerju, kot pri tistem, ki ima manjše energijske potrebe, kar pomeni, da razmerje živil iz različnih skupin na krožniku ostaja enako.

Poleg prehranjevanja pa je zelo pomembna tudi redna telesna aktivnost.

Z zdravim prehranjevanjem lahko ohranimo zdravje. Strokovnjaki v Svetovni zdravstveni organizaciji so pripravili enostavna priporočila, ki jih imenujemo tudi CINDI prehranska priporočila. Slovenski prehranski strokovnjaki so priporočila prilagodili našim prehranskim navadam, saj se te razlikujejo od tistih, ki jih imajo drugod po svetu.

12 korakov zdravega prehranjevanja

1. V jedi uživajte in jejte redno, izbirajte pestro hrano, ki naj vsebuje več živil rastlinskega kot živalskega izvora.
2. Izbirajte živila iz polnovrednih žit in žitnih izdelkov.
3. Večkrat dnevno jejte raznovrstno zelenjavo in sadje. Izbirajte lokalno pridelano in svežo zelenjavo in sadje.
4. Nadzorujte količine zaužite maščobe in nadomestite večino nasičenih maščob (živalskih maščob) z nenasičenimi rastlinskimi maščobami.
5. Nadomestite mastno meso in mastne mesne izdelke s stročnicami, z ribami, s perutnino ali pustim mesom.
6. Dnevno uživajte priporočene količine manj mastnega mleka in manj mastnih mlečnih izdelkov.
7. Jejte manj slano hrano.
8. Omejite uživanje sladkorja in sladkih živil.
9. Zaužijte dovolj tekočine.
10. Omejite uživanje alkohola.
11. Hrano pripravljajte zdravo in higiensko.
12. Bodite telesno dejavni.

Vzemimo si čas za obroke in gibanje!

Eva Prebil